Archive for januar, 2014

Enda en fin tur til Storvatnet

Jeg må bare innrømme at vinter uten snø passer meg helt perfekt, at det er litt kaldt går helt fint. Og skøyteis på et stort fjellvann er flott for både store og små når skiføret uteblir. Det er andre søndag på rad at det ble fjelltur på oss:

Storvatnet igjen

Jonas, Marte, Elias og Malin gikk veldig langt i dag.

Storvatnet igjen2

Alle som var oppe på Storvatnet i dag. Mange med skøyter, andre gikk tur på isen uten skøyter og alle spiste og koste seg ved bålet.

Bok i januar: Den røde dronningen

Fjerde bok i januar:

  “Den røde dronningen”

VisBildeServlet

Av Philippa Gregory

Etter å ha lest «Søstrene Boleyn» og «Den hvite dronningen», som er skrevet av samme forfatter, var dette en bok jeg gledet meg til. Jeg er kanskje litt over middels interessert i europeiske kongehus, og spesielt har jeg sansen for tiden da slektene York  og Tudor kjempet om å styre England, i det som er kjent som rosekrigene. Denne boka handler om Margaret, moren til Henrik VII. Men etter å først ha lest den hvite dronningen som handler om dronning Elizabeth av York, hvis to sønner forsvant på mystisk vis fra Tower of London, holdt jeg liksom med henne. Margaret og Elizabeth kjempet om å få akkurat sin sønn på tronen, og etter min mening kjørte Elizabeth et renere spill enn Margaret. Det uten å ha nok innsikt i hvilke historiske fakta som er bevist og hva som er antagelser. Fra bokomslagets bakside: I en roman om sammensvergelser, lidenskap og kaldblodig ambisjon har bestselgerforfatteren Philippa Gregory skapt en levende historie om en stolt og besluttsom kvinne som tror at hun takket være sin fromhet og familie er forutbestemt til å forme historien. Som arving til huset Lancaster og dets symbol den røde rose gir Margaret Beaufort aldri opp troen på at hennes slekt skal herske over England og at hun har en stor fremtid. Men slik går det ikke. Margaret blir gift med en mann som er dobbelt så gammel som henne, får barn bare fjorten år gammel og blir snart enke. Hun bestemmer seg for å snu sitt ensomme liv til en triumf og vier livet til å sette sønnen på tronen, uansett hva det koster henne, England og den lille gutten. Hun ignorerer rivaliserende arvinger og York-dynastiets overveldende makt og kaller sønnen Henrik, som kongen. Hun sender ham i eksil og lover ham bort til ekteskap med sin fiende Elizabeth av Yorks datter. Etter hvert som det politiske landskapet endres inngår Margaret enda et kjærlighetsløst ekteskap, forræderiske allianser og hemmelige komplotter. Hun spiller lojal mot Richard III og bærer til og med hans kones slør ved kroningen. Da Margaret blir enke for andre gang, gifter hun seg med den hensynsløse og illojale Lord Stanley, og hennes skjebne avhenger av hans vilje. Hun satser livet sitt på at han vil støtte henne, og initierer tidens største opprør mot kronen. I vissheten om at sønnen er blitt voksen har hun rekruttert en hær, og venter nå på anledningen til å vinne den høyeste prisen.

Barnejakken Humle

Jeg har teststrikket for Pinneguri! Et fantastisk plagg som gjør at vi tror det er sommer allerede, selv i 5 minusgrader. Når det ikke er snø og sola skinner ser det jammen sommerlig ut. Den fine modellen er Emilie Mari, nesten 5 år

Humler2

Barnejakken Humle er et av Pinneguris nyeste design, og det vil antagelig bli publisert mot slutten av neste uke. Mønsteret vil komme i størrelse 1, 3 og 5 år

Humler1

Oppskrift: Barnejakken Humle av Pinneguri (link kommer når mønsteret er publisert)

Garn: 110 gram Natur, 90 gram Löwenzahn og 75 gram Salamander Wollmeise

Pinner: Harmony Wood nr. 2.5 og 3

Størrelse: 5 år

Humler3

Uglegenser til Jonas

Pinneguri har laget et fint mønster som heter uglegenseren Reidar. Jonas er dessverre for stor til størrelsene, men uglegenser skulle han ha. Da tok vi utgangspunkt i Reidar og modifiserte fritt:

Uglegenser1

Genseren er strikket fra toppen og ned, slik kunne jeg regulere størrelsen til den passet en lang, men meget slank herremann. Jeg hadde to nøster limegrønt, og strikket striper til det var tomt for garn. Genseren ble prøvd på flere ganger underveis slik at den ble passe stor.

Uglegenser2

Oppskrift: Egenmodifisert utgave av Uglegenseren Reidar

Garn: 360 gram brunmelert og 100 gram limegrønn dobbel Drops Alpakka

Pinner: Harmony Wood nr. 4

Størrelse: La opp etter en genser i 9-10 år i vidde. I lengde er den minst 12 år.

På skøyter på Storvatnet

Herlig tur på fjellet for å bruke den fine skøyteisen på Storvatnet. Ned i 13 minusgrader på det kaldeste, men bevegelse og varme pølser fra bålet gjorde at vi holdt ut i noen timer:

Skøyter1

Skøyter2

Skøyter3

Skøyter4

Skøyter5

Skøyter6

Bok i januar: De usynlige

Tredje bok i januar:

  “De usynlige”

9788202423025

Av Roy Jacobsen

Denne boka har fått strålende kritikker, og er nærmest genierklært fra flere hold. Men den magien som naturskildringene skulle gi ga meg ikke frysninger. Kanskje jeg ikke er like mottagelig siden jeg selv bor på Helgelandskysten. Men boka er veldig godt skrevet, og den er lettlest med korte og greie setninger. Derfor er den alt i alt en god bok   Fra bokomslagets bakside: Ingrid vokser opp på en øy. Havet er hennes eventyr. Fisken, stormen, fattigdommen. Hun eier årstidene, fuglene og horisonten. Ingrid må lære det ingen lenger kan. En dag må hun lære enda mer. Roy Jacobsen fikk sitt gjennombrudd i 1991 med SEIERHERRENE, om arbeiderklassen som kom seg opp og fram i verden. Han er oversatt til 26 språk, er flere ganger nominert til den internasjonale IMPAC-prisen og til Nordisk Råds Litteraturpris. I DE USYNLIGE skriver han om kystproletariatet, fra et miljø han selv har kjent hele livet. Handlingen utspiller seg på en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten, fra 1913 til 1928. Som forfatteren sier: «Det fantes tusenvis av slike øyer på norskekysten. I dag er det ingen. De fortjener å bli sett.» DE USYNLIGE er en familiehistorie og et stykke Norgeshistorie. En sterk og rørende roman, som allerede er solgt til seks land.

Bok i januar: Alltid Alice

Andre bok i januar. Denne var veldig vanskelig å legge i fra seg:

  “Alltid Alice”

VisBildeServlet

Av Lisa Genova

En rørende, heftig, vond, trist, men samtidig vakker bok som setter fingeren på en lidelse som veldig mange har eller får. Etter å ha lest denne boka har jeg fått en dypere forståelse av hvordan mennesker som har sykdommen, og ikke minst de pårørende rundt dem har det i hverdagen.   Fra bokomslagets bakside: Alice Howland er femti år og jobber som professor ved Harvard universitet. Hun er en anerkjent forsker og foredragsholder, er lykkelig gift, og har tre vellykkede voksne barn. Men Alice har begynt å glemme ting på en foruroligende måte. Ord blir borte for henne, hun glemmer stadig avtaler og skjønner ikke sine egne huskelapper. En dag går hun seg bort bare et par kvartaler hjemmefra. Først avfeier hun det hele med overgangsalder og stress på jobben. Så får hun stilt diagnosen: tidlig Alzheimers sykdom. Alltid Alice er en gripende, vakker og jordnær roman om hvordan det er å leve med Alzheimer – om hvordan det er å sakte, men uunngåelig miste minnene om alt og alle man har vært glad i.

Bok i januar: Disse øyeblikk

Startet året med bok av en av favorittforfatterne mine:

  “Disse øyeblikk”

Disse-oeyeblikk_productimage

Av Herbjørg Wassmo

Veldig god bok om livet til forfatteren, selv om kanskje mye er fra virkeligheten og noe er oppdiktet for historiens skyld. Morsomt med beskrivelsen av alle telefonene hun fikk mens hun satt og skrev, i akkurat den perioden ringte jeg også til henne og hadde en hyggelig samtale. Jeg var 15 år og skrev oppgave om «Huset med den blinde glassveranda. I ettertid fikk jeg et langt brev med mange fakta som jeg trengte for å skrive videre på oppgaven. Slike episoder sitter godt.  Fra bokomslagets bakside: Sterk selvbiografisk beretning fra Herbjørg Wassmo. Disse øyeblikk er historien om et kvinneliv i vår nære norske fortid, om utdannelse og yrkesliv, om mann og barn, om kampen for å eie en flik av egen tid, om å være inntrykksvar og bråsint, åpen for verden og innestengt av egen steilhet. Det er en historie omgitt av det nordnorske landskapets raushet og harde tak. Og det er historien om den unge kvinnen som våget å bryte absolutte tabuer, og som ble en av Norges største og høyest elskede forfattere.

Bokåret 2013

25 bøker i 2013, det året jeg trodde jeg leste så lite. Det stemte ikke helt:

Bøker 2013

Beste bok:

Den usynlige broen av Julie Orringer

Nesten til topps:

Citadell av Kate Mosse

Så lenge det er stjerner på himmelen av Kristin Harmel

Nothin`to lose av Paul Stanley og Gene Simmons

Hemmeligheter av Kate Morton

Merkeligste og dermed dårligste bok: Visning av Lars Saabye Christensen

Godt nyttår!

Med dette bildet fra i natt ønsker vi alle et riktig godt 2014!

Nyttår